Interjú a felhasználókkal – Eridon, Ukrajna

Az Eridon az ukrajnai agrárpiac egyik vezető szereplőjeként mindig újabb megoldásokat és jobb diagnosztikai lehetőségeket keres. A cég azonnal érdeklődött az AgroCares szkenner gyors, megfizethető és megbízható talajvizsgálata iránt, mivel Ukrajnában ilyesmire eddig nem volt lehetőség.

Mykyta Surovov – Tápanyag-gazdálkodási Termékmenedzser az Eridon-nál (www.eridon.ua/en/)

Mykyta Surovov: „Sürgősen szükség lesz az AgroCares szkennerrel végzett talajvizsgálatokra Ukrajnában, amint a termőföld vásárlási moratórium lejár.”

 

Mykyta Surovov, az Eridon Tápanyag-gazdálkodási Termékmenedzsere Ukrajnában. A cég több mint 25 éve aktív az ukrán piacon növényvédő szerek, speciális és hagyományos műtrágyák, mikroelem tartalmú műtrágyák, vetőmagok és nem olyan régóta biostimulátorok forgalmazójaként. Az Eridon az agrárpiac egyik vezető szereplőjeként mindig újabb megoldásokat és jobb diagnosztikai lehetőségeket keres. A cég azonnal érdeklődött az AgroCares szkenner gyors, megfizethető és megbízható talajvizsgálata iránt, mivel Ukrajnában ilyesmire eddig nem volt lehetőség. Ez volt az Eridon számára az a kiváltó ok, ami miatt az AgroCares szkenner egyik első használójává vált Ukrajnában.

 

A jelenleg alkalmazott laboratóriumi gyakorlat túl időigényes és egyáltalán nem tökéletes

Mykyta Surovov: „A pHD képzésem alatt kiterjedt kutatást végeztem lassú lebomlású műtrágyákkal, ami által rengeteg tapasztalatra tettem szert a „hagyományos” extrakciós agrokémiai laboratóriumi gyakorlatok terén. Ezért nagyon is tisztában vagyok az Ukrajnában jelenleg is alkalmazott talajvizsgálati módszerek alapvető problematikájával. Az analízis pontossága sok tényező által befolyásolt: helyes talajmintavétel, a minták szállítása és végül maga a vizsgálat elvégzési módja. A hagyományos agrokémiai laboratóriumokban végzett módszer távolról sem olyan tökéletes, mint gondolnánk, és túl sok időt vesz igénybe. Hatalmas előrelépés, hogy azonnali eredményt kapok a talaj minőségéről, állapotáról, amellyel így megalapozhatom a talajjavítás érdekében hozott döntéseimet. Az AgroCares szkenner ezért egy nagyszerű, és jelen pillanatban az egyetlen megoldás ezekre a problémákra.”

 

Tanácsadás a gazdálkodóknak egyszerű tényeken alapuló információkkal

A megfelelő módon nyújtani tanácsadási szolgáltatást a gazdálkodóknak nem mindig egyszerű. Tanácsadóként számos tényezőt kell számításba venni, mint például a talaj nedvessége, szerves anyag tartalma, mikrobiológiai aktivitása, a talaj szemcseösszetétele, stb. Ha ezen paraméterek már a terepen is meghatározhatók, azzal jobban kidolgozott ajánlásokat tudnak adni a szaktanácsadók. A jelenlegi applikációval (SoilCares Manager) azonban még mindig nem olyan könnyű az eredményeket értelmezni, interpretálni. Egy szaktanácsadó viszont az AgroCares szkenner alkalmazásával minden bizonnyal képes jobban kidolgozni, fejleszteni a javaslatait.

 

Új lehetőség: talaj minőség ellenőrzése

Ukrajnában egyre nagyobb az igény arra, hogy termőterület vásárláskor ellenőrizzék a talaj termékenységét. Szinte az összes, mezőgazdasági termelésre alkalmas terület használatban van, gyakran szétdarabolva és különböző agrárvállalatok között elosztva. Amikor a területet az adott vállalat megvásárolja egy másiktól, természetesen azonnal szeretnének tisztában lenni a talaj termőképességével, mivel a lízingelésről vagy vásárlásról azonnali döntést kell hozniuk. Az AgroCares szkenner erre a célra tökéletesen használható. Mykyta úgy gondolja, hogy a szolgáltatás iránti kereslet gyors növekedése várható, amint a földeladási moratórium feloldásra kerül.

 

Az adatközpontú mezőgazdasági technológiák jelentik a jövőt

„A gazdálkodók hatalmas előnyre és profitra tehetnek szert a következő 5-10 évben, ha elfogadják az olyan innovatív adatközpontú technológiákat, mint amit az AgroCares is kínál. Az Eridon munkatársaként elmondhatom, hogy jelentős mértékben szeretnénk bővíteni és fejleszteni a mezőgazdasági szolgáltatásainkat az AgroCares szkenner alkalmazásával. Meglévő szolgáltatásainkat lehetőség szerint a Lab-in-a-box (AgroCares mini laboratórium) használatával egészítenénk ki, hogy ügyfeleink számára a gyors, helyszíni talajvizsgálat mellett makro és mikroelemekről is képesek legyünk komplex elemzést adni. Az ilyen megoldások, mint a hatalmas mennyiségű adatok elemzése és az ezen alapuló, (szintén digitális) gyakorlati tanácsadás jelentik a jövőt a mezőgazdaság számára, amelyek által jobb és fenntarthatóbb termelési eredmények érhetők el.”

 

Töltse le az interjút pdf formátumban!