Interjú a felhasználókkal – AGRO.bio Hungary Kft.

Imri Ádámot, az AGRO.bio Hungary Kft. kutató-fejlesztő mérnökét kérdeztük a SoilCares Talajszkennerrel kapcsolatos tapasztalatairól.

Az AGRO.bio Hungary Kft. 2001 óta van jelen a magyar piacon. Fő profilja a prémium minőségű BactoFil® termékek gyártása és forgalmazása, melyek a termőföld termőképességének megőrzését, javítását szolgálják úgy a talajoltás, mint a tarlóbontás tekintetében. A talajbaktériumok mellett az ökológiai gazdálkodásban is használható termékek sorát forgalmazza, megfelelve legfontosabb vállalati irányelvének, a fenntarthatóságnak.

Milyen kultúrákkal foglalkoznak?

Üvegházi körülmények között főleg kukorica, fehér mustár, napraforgó növényeken zajlanak kísérletek, de cukorrépa és pillangósok is szerepelnek a palettán. Szántóföldi kísérletek a Magyarországon legnagyobb arányban termesztett növényeken (kukorica, őszi búza, napraforgó, repce) és cukorrépán, borsón, szóján kerültek beállításra.

Milyen talajokon termesztenek?

Az üvegházi kísérletek során használt és az ország több pontján lévő kísérleti területeinken lévő talajok lefedik az itthon fellelhető mezőgazdasági termesztésre használt talajokat a homokos textúrától a nehéz agyagig.

Milyen módszerrel vizsgálják jelenleg a talajt?

Terepen begyűjtöm, saját laboratóriumunkban vizsgálom a talajmintát a szkennerrel. A szkenner használatát megelőzően terepi mérést végeztem (pl.: pH, gyúrópróba, penetrométer), illetve akkreditált laboratóriumi vizsgálatra küldtem el a talajmintát.

Mi volt az oka annak, hogy ezt az új talajvizsgálati technológiát kezdték alkalmazni?

Fontosnak tartjuk a termőtalajok állapotának nyomon követését és a talajok fiziko-kémiai tulajdonságai közötti különbségek felmérését és ezeknek a termékeinkre gyakorolt hatásainak vizsgálatát. Ezeket a vizsgálatokat a szkennerrel gyorsan és egyszerűen elvégezhetjük.

Könnyű volt hozzászokni a talajszkenner használatához?

Könnyen megtanulható a használata, a kezdetben felmerülő – főleg szoftveres – problémák megoldásához megfelelő segítséget kaptam.

Hasznosnak, előnyösnek tartja a talajvizsgálat ezen új módszerét?

Kapcsolatépítésre, a mikrobiológiai készítmények használatának szakmai indoklására alkalmas, mely később eladásba transzformálódhat.

Van már eredménye, esetleg pozitív hozadéka a szkenner használatának?

A szkenner használatával nem szükséges a talajmintákat laboratóriumba küldeni. Ez hatalmas előny, mivel a laboratóriumi eredményre több napot, néha heteket kell várni, így ezek az adatok már nem az aktuális talaj állapotra vonatkoznak.

Ajánlaná ezt a talajvizsgálati módszert mások figyelmébe? Ha igen, miért?

Azoknak mindenképp ajánlanám, akik szeretnének naprakészek lenni a kijuttatott termékek talajra gyakorolt hatásaival kapcsolatban. A szkenner a gyors döntéshozásban segíti a gazdálkodót.