Az AgroCares a WEPAL tagja

Az AgroCares a WEPAL tagja

Az AgroCares a WEPAL tagja

Az AgroCares-nél innovatív talajvizsgálati megoldásokat fejlesztünk, amelyek teljes mértékben megváltoztatják a talajvizsgálatról alkotott képet és lehetővé teszik, hogy létfontosságú ismereteket szerezzünk a talajtermékenységről gyorsan és megfizethető módon.

A csapatunk tagjai szenzoros technológiák területén is jártas kiváló talajkutatók és tudósok, gyakorlott agronómusok, IT szakértők és adatelemzők. Együtt olyan megoldásokat kínálunk, amelyek a talaj állapotával kapcsolatos alapvető és széleskörű információkat bocsátanak rendelkezésre, és lehetővé teszik a mezőgazdasági gyakorlatok digitalizálását és automatizálását világszerte.

Az AgroCares új, innovatív talaj vizsgálati megoldásokkal jelent meg a piacon, amelyek gyakran vetnek fel kérdéseket a pontossággal és a technológia minőségével kapcsolatban. Az AgroCares számtalan eljárásrendet és protokollt követ annak érdekében, hogy biztosítsa a mérés minőségét a végfelhasználók számára.

Ebben a cikkben szeretnénk részletezni az AgroCares által, a megbízható és koherens adatok előállítására használt analitikai mérések minőségellenőrzésének egy aspektusát, azaz a WEPAL (Wageningen Evaluating Programmes for Analytical Laboratories – Wageningen értékelő programok analitikai laboratóriumok számára), független jártassági vizsgálati rendszerében való részvételünket.

Mi az a WEPAL?

A WEPAL egy jártassági vizsgálati rendszer, amely a labóratóriumok vizsgáló teljesítményét hivatott ellenőrizni oly módon, hogy azok eredményeit összehasonlítja egyazon homogenizált minta rendszeres, általában évente négy alkalommal történő vizsgálata során. A WEPAL a világ egyik elsőszámú jártasságvizsgálatot szervező szervezete a növények, a talajok, az üledékek és a szerves hulladékok szakterületén. Több, mint 500 résztvevő használ különböző jártassági vizsgálati rendszert szerte a világon. Napjainkban egyre több laboratórium csatlakozik a WEPAL-hoz, mivel ennek az ellenőrző intézkedésnek az elvégzése ajánlott az akkreditált laboratóriumok számára, megfelelősségük igazolása érdekében. Néhány országban a laboratóriumoknál előírás a független laboratórium értékelő csereprogramban való részvétel.

http://www.wepal.nl/

Hogyan működik?

Általában, a WEPAL programban résztvevők kapnak egy előkezelt, homogenizált mintát anélkül, hogy  bármilyen információt kapnának annak származási összetételéről. A résztvevők bejelentik az általuk vizsgálni kívánt paramétereket és elvégzik a talajvizsgálatot a szokásos laboratóriumi eljárásaikat követve. Miután a résztvevők benyújtották az összes eredményt, a WEPAL elkészíti a végleges összevont jelentést, amely tartalmazza a laboratóriumok által szolgáltatott eredményeket, az alkalmazott módszereket, valamint további statisztikai számításokat. Mivel az AgroCares szintén tagja a WEPAL-nak, ugyanezt az eljárást követjük a minőség biztosítása és a referencia laboratóriumunk (Golden Standard Laboratory – GSL) analitikai teljesítményének rendszeres, független vizsgálata érdekében. A GSL az AgroCares kiváló minőségű analitikai referencia laboratóriuma, amelyet a cég a spektroszkópiás eszközeihez fejlesztett globális talaj adatbázis felépítésére alkalmaz, és amely 2013 óta a WEPAL résztvevője.

2020 januártól a spektroszkópiás talaj vizsgálati megoldásaink a WEPAL tagjai lettek és így hasonló módon kerülnek értékelésre.

Az eredeti cikk az AgroCares world honlapján olvasható az alábbi linken.

https://www.agrocares.com/en/news/agrocares-entering-the-wepal/index.html