A Horizont 98 Kft. tapasztalata

A Horizont 98 Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. megosztja tapasztalatait a SoilCares Talajszkennerről.

SoilCares talajszkennerrel a fenntartható mezőgazdaságért!

A tápanyag utánpótlás mindig is a növénytermesztés egyik sarkallatos pontja volt. Sikerén nem csak az év végi termés mennyisége múlhat, de a helytelen műtrágyázási szokások, akár olyan folyamatokat indíthatnak el a szántóföldjeinken, melynek helyreállítása hosszú évek munkája lehet.  Szakszerű tápanyag utánpótlás viszont, csak minden évben elvégzett talajvizsgálat kiértékelése mellett lehetséges.

Ez viszont azt jelenti, hogy a termelőnek minden évben meg kell vennie a talajmintákat, azokat pedig egy erre szakosodott laboratóriummal kell megvizsgáltassa, ennek pedig anyagi és időbeli vonzata is van, mert amíg egy magán laboratórium esetén, természetesen magasabb költség mellett, akár 2 hét alatt is megkaphatja a termelő az eredményét, addig ez egy állami intézmény esetén akár hónapokat is jelenthet. Ez azt eredményezte, főleg a kisebb birtokterülettel rendelkezők, az öt évenkénti kötelező talajvizsgálaton kívül, nem veszik igénybe a szolgáltatást. Így ezeken a területeken a tápanyag utánpótlás a termelő tapasztalata alapján megítélt mennyiségekkel történik.

Ezek a mennyiségek általában nem térnek el annyira a valós igényektől, hogy az adott növény termesztése veszteséges legyen, viszont az évek múlásával azt tapasztalják a gazdák, hogy egyre nehezebb a megszokott technológia mellett nyereségesen termelni. Miért is van ez? Nem mondok senkinek újat azzal, ha azt mondom, hogy a vetés-szerkezetet az határozza meg leginkább, melyik növényeket lehet a legnagyobb profit mellett termeszteni. Ez tény, a magyar termelő nem hobbiként műveli szántóföldjét, hanem megélhetése múlik rajta. Sajnos viszont ez ahhoz vezetett, hogy a vetésforgó leegyszerűsödött. Kiszorultak a termelésből a pillangós növények, a nagy szervesanyag mennyiséget visszajutató kultúrák, mint az olajtök.

Az állatállomány lecsökkenése miatt a rendelkezésre álló szervestrágya mennyisége is minimális, így szinte kizárólag műtrágyákkal tudják a termelők megoldani a tápanyag utánpótlást. Ez pedig azt eredményezi, hogy a talajok, az általánossá vált egyoldalú műtrágyázási szokások mellett, egyre inkább elsavanyodnak, szerves anyag tartalmuk lecsökken.

Nincs ez másképp a Hajdú-Bihar megyei Bihar-Sárrét kistérségben sem. Ebben a régióban, mintegy 3500 hektáron, végez integrátori tevékenységet a bakonszegi székhelyű Horizont 98 Kft. A leromló talajfolyamatok megakadályozását célul tűzve találtuk meg a hollandiai székhelyű SoilCares cég, világujdonságnak számító készülékét.

A Bihari kistérség talajainak kémhatása
Forrás: Nébih

Talajvizsgálat 10 perc alatt? Avagy mit tud a SoilCares talajszkennere!

Egy szakmai továbbképzés keretében volt szerencsém a holland cég képviselőjének előadását meghallgatni. Az általuk forgalmazott termékek közül a SoilCares Scanner nevű készülék által ígért lehetőségek felkeltették a figyelmemet, és egy hónap elteltével, a magyar forgalmazóval felvéve a kapcsolatot, meg is vásároltuk a készüléket.

A készülék, összes tartozékával, egy a gyártótól kapott kézi kofferben érkezik. Az egész, pár kilós súlyával, kényelmesen elfér bármelyik autó hátsó ülésén vagy akár alatta is, így nagyban hozzájárulva, ahhoz, hogy a használó kényelmesen és biztonságosan tudja szállítani a készülékét. A használatát tovább egyszerűsíti, hogy a szkenner nem igényel semmi más kiegészítőt, csak egy Android operációs rendszerű, interneteléréssel rendelkező okostelefont.

A telefonra telepítendő alkalmazás magyar nyelvű és nem okozott különösebb kihívást a telepítése, mellesleg a készülékhez mellékelt magyar nyelvű használati utasítás még erre a részre is részletesen kitért.

A használati utasítás amúgy nagyon könnyen értelmezhető volt, minden egyes lépését s szkenner beállításának nagy részletességgel írta le. Az alkalmazáson belül a szkenner csatlakoztatása is egyszerűen ment. A Szken opció kiválasztása után a lépéseket videón is mutatja az alkalmazás, amire eddig még nem láttam hasonló megoldást semmilyen készülék alkalmazása esetén sem. Rövid kalibráció után a készülék használatra is kész. Számomra a legelső beállítás körülbelül 10 percet vett igénybe, ha nem számítjuk bele az első használat előtti kötelező 18 órás akkumulátortöltést.

Ez is a készülék és az alkalmazás használatának egyszerűségét bizonyítja. Mi is ez a készülék? Ha röviden akarnám megfogalmazni, ez nem más, mint az eddig ismert legegyszerűbben használható talaj-gyorsvizsgáló a piacon. A legelső gondolatom az volt, amikor megláttam a készüléket, hogy ez úgy néz ki, és akkora, mint egy rugós palántázó. Ez a kis méret és leegyszerűsített forma, nagyban hozzájárul, ahhoz, hogy egyedülálló legyen a termék. És itt szeretném kiemelni legelső és talán egyik legfontosabb tulajdonságát a készüléknek: a hordozhatóság.

Talajmintavétel búzatarlón kézi mintázóval

A beállításokat befejezve összepakoltam a készüléket, és agronómus kollégámmal autóba ültünk, hogy a készüléket élesben leteszteljük. Utunk egy vetés előtt álló 20 hektáros kukoricaföldre vezetett. Megérkezésünk után elővettem a kocsiból a külön erre a célra vásárolt rozsdamentes acél kézi mintavevőt és vödröt ragadva elindultam megvenni a szükséges mintamennyiséget a vizsgálathoz.  A tábla szabályos, szögletes alakja miatt a X-alakú mintavételezési módszert választottam. A kellő mennyiségű minta megvétele után (20 szúrás/5 hektár), elkezdtem összehangolni a telefonomat a szkennerrel.

A kalibrációs fázis itt viszont nem sikerült elsőre. Az erős szél, és a teljesen sima felület hiánya miatt, az a mozgás, amit a szél generált a készüléken a kalibrációs lapra helyezve valószínűleg megnehezítette a készülék szín alapján történő önbeállítását. Erre gyanakodva szélárnyékba helyezve a készüléket, meg is szűnt a probléma. Elkezdtem az applikációban található videósegédlet alapján a minták szkennelését. Ez mindenféle komplikáció nélkül le is zajlott. Az ötszöri mintaszkennelés után az applikációban meg lehetett adni a partneradatokat, ami lényegesen megkönnyíti a jövőben, az adott vizsgálat visszakeresését. Ezek után elkezdődött a várakozás.

A készülék ilyenkor a mért adatokat interneten keresztül felküldi a Hollandiában található szerverre, ahol a GPS segítségével megadott helyszínhez pontosítja a kapott eredményeket a saját kalibrációs adatbázisa segítségével. Itt kiemelném, hogy én emiatt tartom célszerűnek egy minél pontosabb GPS-el rendelkező telefon használatát, mivel minél több mérést végzünk az adott területen, annál pontosabb lesz a kapott eredmény a jövőben. Tehát a rendszer az idő teltével, és a feldolgozott adatokon keresztül, folyamatosan pontosítja a saját eredményeit. Vagyis, ha a jövőben ugyan erre a táblára visszatérünk, az akkor kapott eredményeink már pontosabban fogják reprezentálni a talaj adottságait.

Olyan 3 perc elteltével érkezett is egy értesítés a telefonomra, hogy az adatok feldolgozásra kerültek. Kész a riportom. Megnyitást követően az alábbi kép fogadott:

A talaj kémhatása az általam sejtett és a régebbi talajvizsgálatok által mért értékeknek teljesen megfelelt. A területen kezdődő elsavanyodás tapasztalható.

A terület szervesanyag tartalma is várt szintet mutatta, mivel a területen nem történt szervestrágyázás.

A következő adat a Kation csere kapacitást mutatja. Ez nálunk egy ritkábban használt mutató, de röviden a talaj kötöttségére és vízmegtartó képességére lehet belőle következtetni. A készülék által mért magas érték, pedig teljesen megfelel a réti öntéstalajokon mérhető értéknek.A következős sorok értelmezése viszont egyik kicsit több háttérismeretet igényelt. Mivel az applikáció fejlesztés alatt van, ezért nitrogén, foszfor és kálium szintek vannak még csak feltüntetve, viszont a forgalmazó megnyugtatott, hogy ez a közeljövőben már bővítve lesz. Ezeknek a szinteknek az értelmezéséhez, nem kell mást tenni, mint elővenni egy MÉM-Nak táblázatot, és a termőhelyi kategória (ebben az esetben réti öntéstalaj) kiválasztása után a megadott tápanyagszinteket kell kikeresni. Ezek után pedig már nem nehéz kikeresni, hogy az adott területnek mekkora a kívánt terméseredményszinthez a hatóanyag szükséglete. Minimális utánaszámolást igényel a folyamat, de mivel az applikáció fejlesztés alatt van, ezért ez megérthető.

Végezetül pedig a talajhőmérsékletet mutatja a riport. Mivel vetés előtt állunk, ezért ez is egy hasznos információ tud lenni egy korai vetés időzítésénél.

A vizsgálatot megismételtem a terület további részéről szedett mintákkal is, mivel 5 hektárnál nagyobb területről származó mintamennyiséget nem lehet reprezentatívan összekeverni. A többi vizsgálat esetén sem tapasztaltam az első értékekhez képest kiugró eltérést, így kijelenthetem, hogy a vizsgálat megfelelően mutatta a tábla tulajdonságait, mivel egy homogén szerkezetű táblát vizsgáltunk.

Összegzés és végszó

A készülékről alkotott véleményem huzamosabb használat után sem változott meg. Pillanatnyilag a piacon egyedülálló a SoilCares Scanner, mind hordozhatóság terén, mind a használatának egyszerűségéből adódóan. A készülék lehetőséget kínál, mind gazdálkodóknak, mind szaktanácsadóknak, hogy a kötelező öt évenkénti talajvizsgálat mellett, egy olcsó, gyors talajvizsgálattal a szakszerű tápanyagutánpótlást el tudják végezni területeiken. Így megteremtve, a pillanatnyilag gyakorlatban lévő helytelen trendekkel ellentétben, a fenntartható művelés alapjait. Talajaink megőrzése egy nagyon fontos feladat, mely lehetőséget kínál az utánunk következő generációknak is mezőgazdasági termelésre. Az ennek a célnak az érdekében tett lépések kiemelkedő jelentőségűek a magyarországi termelési gyakorlatban, és így bátran tudom ajánlani ezt a készüléket. A fenntarthatóság mellett azonban meg kell említenem azt is, hogy egy folyamatos jó tápanyag gazdálkodás a talaj minőségének javulásával is jár, ami a profitálhatóságát is növeli az adott területnek. A megfelelő műtrágya adagok megválasztásának is elengedhetetlen feltétele a műtrágyázni kívánt talaj ismerete, így itt is jelentős költségeket tudunk megspórolni egy helyes választással.

ifj.Szabó Béla

Növényorvos